Urologijos savaitė 2023: pokalbis su gydytoju urologu doc. dr. Povilu Aniuliu

Beveik pusė europiečių bent kartą patyrė šlapimo nelaikymo problemų, tačiau dauguma nesikreipia į gydymo įstaigas dėl stigmatizavimo ar sąmoningumo stokos. Šlapimo nelaikymas sukelia medicininių, socialinių, ekonominių ir psichologinių problemų, todėl Pasaulinė sveikatos organizacija jį priskiria socialinėms ligoms. Apie iššūkius, su kuriais tenka susidurti sergantiems šlapimo nelaikymu, pokalbis su gydytoju urologu doc. dr. Povilu Aniuliu.

Kodėl kalbėti pacientams apie šlapimo nelaikymo problemas yra vis dar tabu? Kokios pagrindinės priežastys lemia tai? Kaip galime keisti situaciją?

Asmenys, sergantys šlapimo nelaikymu, linkę apie tai slėpti ir prisitaikyti gyventi taip, kad būtų nepastebėti, jei ištiks „bėda“, nes bijo visuomenės neigiamos reakcijos. Jie linkę save riboti, vengia fizinės veiklos, dažniau būna namuose, renkasi dėvėti tamsios spalvos drabužius, kad nesimatytų dėmių ir pan. Todėl - taip, šlapimo nelaikymas sukelia daug įvairių gyvenimo nepatogumų ir blogiausia, jog kalbėti „intymiomis“ temos mūsų visuomenėje vis dar yra tabu. Ypatingai drovisi vyresnio amžiaus žmonės, kadangi jie yra santūresni. Ne visi gali prieiti ir gauti reikiamą informaciją, jog ši liga gali būti sėkmingai gydoma. Pasitaiko atvejų, kuomet šlapimo nelaikymu sirgo ir artimieji, todėl klaidingai manoma, jog tai yra natūrali organizmo senėjimo būsena. Pagrindinė problema – tai visuomenės švietimo stoka, trūksta informacijos, jog šlapimo nelaikantys žmonės gali gauti tinkamą pagalbą, tačiau norint ją gauti reikia, visų pirmą, pradėti apie tai kalbėtis su gydytoju.

Ką manote apie iniciatyvas šia tema? Ar informacijos sklaida, kalbėjimas, visuomenės švietimas padeda laužyti nusistovėjusią stigmą, kuomet kenčiama, bet nesikreipiama pagalbos?

Manau labai teigiamai. Kentėjimas ir šlapimo nelaikymo slėpimas ar ignoravimas tikrai nepagerins esamos situacijos, o atvirkščiai – pablogins ir neleis gauti gydymo laiku. Nemalonu pripažinti, tačiau kai kuriais atvejais, atsiradus šlapimo nelaikymo problemai, laiku kreipiantis į gydytoją ir diagnozavus ligą, galima žymiai lengviau padėti pacientui. Uždelsus, ignoruojant simptomus, ne visi gydymo metodai galimi, pavyzdžiui, chirurginis šlapimo nelaikymo gydymas, kurio rezultatai atrinktiems pacientams dažniausiai būna labai geri, tam tikrais atvejais negali būti taikomas dėl atsiradusių gretutinių ligų ar kitų aplinkybių, kai šlapimo nelaikymas progresuoja jau daugelį metų. Edukuojant visuomenę šia tema, būtų galima anksti diagnozuoti ligą ir padėti laiku pacientams gauti gerus gydymo rezultatus.

Tai sveikatos problema, kuri nėra matoma, ją lengva slėpti, iš jos padaryti asmeninę paslaptį. Kaip galima padėti, ką patartumėte kenčiantiems nuo šlapimo nelaikymo, jog pacientas su gydytojo pagalba išdrįstu apie tai kalbėti, pripažintų problemą ir mokytųsi įveikti kylančius sveikatos, emocinius ir psichologinius sunkumus, susijusius su šlapimo nelaikymu.

Visų pirma reikia suprasti, jog šlapimo nelaikymas nėra gėda, o kaip ir daugelis sveikatos sutrikimų – atsiranda gyvenimo eigoje. Žinant, jog yra efektyvus gydymas, reikia visų pirma apie tai pradėti kalbėtis su gydytoju, kuris nukreips pas gyd. specialistą ir bus galima laiku diagnozuoti bei efektyviai gydyti šlapimo nelaikymą. Juo labiau, jog šiais laikais galimas efektyvus chirurginis ir medikamentinis gydymas, kuomet pacientas gali vėl kokybiškai gyventi nebijant, kad užklups „bėda“ visiškai netinkamu metu.

Daugiau informacijos www.urologyweek.org