Savaitgalį didžiausiame Europos urologų kongrese – gausu mokslinių naujienų ir ekspertų iš viso pasaulio įžvalgų

Šį savaitgalį Paryžiuje vyko didžiausias Europos urologijai skirtas renginys – 39-asis metinis European Association of Urology (EAU) kongresas. Turiningoje keturių dienų mokslinėje programoje – tiesiogiai transliuojamos operacijos, moderniausios paskaitos, atvejų aptarimai, diskusijos, tiesioginė EAUTV studija su žymiausiais šios srities specialistais iš viso pasaulio. Kasmet mokslininkai pateikia tūkstančius mokslinių savo darbų santraukų, o Europos urologų asociacija šimtams iš jų suteikia galimybę būti išgirstiems ir pristatyti savo tyrimus visuomenei.

Šiais metais daug pranešimų, kurie paremti naujausių tyrimų duomenimis. Šiandien EAU24 kongrese sesiją „Biopsijos atlikimo būdai ir metodai“ kartu su kolegomis B.A. Inman (D. Britanija) ir T. Roumeguere (Belgija) moderavo Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotojas, Lietuvos urologų draugijos (LUD) prezidentas dr. Marius Kinčius. Sesija apėmė diskusiją apie biopsijos kelią: transperininės ar transrektalinės biopsijos palyginimą, pranašumus ir skirtumus. Pristatytų darbų rezultatuose ir išvadose stebimas prostatos vėžio detekcijos lygis, siekiantis 45-60 procentų ir statistiškai nesiskiriantis tarp TP ir TR biopsijų. Dalyje pristatytų abstraktų akcentuota ir analizuota skausmo problematika TP biopsijos metu, nes didžioji dalis urologų visame pasaulyje TP atlieka vietinėje nejautroje ir tai siejama su skausminga paciento patirtimi.

„Norisi išskirti urologo Lars Boesen iš Danijos pristatytą darbą „Klinikinis transperinealinių prostatos biopsijų, atliekamų MR metodu, įvertinimas be antibiotikų profilaktikos“ („Clinical evaluation of office-based MR-guided transperineal prostate biopsies without the use of antibiotic prophylaxis“), kuriame pristatyta studija, analizavusi TB prostatos biopsijas su ir be antibiotiko terapijos. Gydytojo pristatyti rezultatai intriguojantys, nes grupėje be antibiotikų stebėti tik 4 po biopsijos infekcijos atvejai ir tai sudarė kiek mažiau nei 2 % tirtos populiacijos (grupėje be antibiotiko profilaktikos). Tokio mąsto renginys viso pasaulio urologų bendruomenei yra labai svarbus: klausytis, dalyvauti, būti pranešėjais tokio dydžio kolegų auditorijoje yra vertinga patirtis bet kuriam specialistui. Tuo pačiu ir pasitikrinti savo domėjimosi sritis, žinias, susipažinti su naujovėmis, susitikti su kolegomis ar autoritetais urologijos srityje“, – įspūdžiais dalinasi M. Kinčius.

LUD prezidento pavaduotojas, Nacionalinio vėžio instituto gydytojas urologas doc. dr. Aušvydas Patašius šiame Europos urologų asociacijos kongrese skaitė pranešimą „Profilaktinės patikros dėl prostatos vėžio pilotinis tyrimas Lietuvoje: galimybės ir iššūkiai“.

„Lietuva vykdydama ankstyvos diagnostikos programą yra Europos šalių dėmesio centre, nes daugiau nei per 15 metų, vykdydama programą, sukūrė tvarią mikro ir makro aplinką naujai profilaktinės patikros dėl prostatos vėžio strategijai. Būtent tai leis individualiai įvertinti kiekvieno paciento riziką. Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas padės atlikti biopsiją, kuri tiksliai nustatys prostatos vėžio diagnozę ir bus galima parinkti pacientui adekvatų ir saugų gydymo būdą“, – teigia gydytojas.

Ši tema plėtota ir EAUTV diskusijoje, kurioje aptariamos temos nuo naujų tyrimų, atrankinės patikros programų, PRAISE-U projekto iki veiksmų svarbos optimizuojant ankstyvosios diagnostikos programas.

Profesorė iš Vienos Eva Comperat skaitydama savo pranešimą apie neinvazyvų šlapimo pūslės vėžį ir prognostinių modelių kūrimą pasitelkiant dirbtinį intelektą paminėjo mokslinės grupės iš Lietuvos (Julius Drachneris, Mindaugas Morkūnas, Albertas Cekauskas, Mantas Fabijonavicius, Feliksas Jankevičius, Arvydas Laurinavičius) šiais metais publikuotą straipsį šia tema „Prediction of Non-Muscle Invasive Papillary Urothelial Carcinoma Relapse from Hematoxylin-Eosin Images Using Deep Multiple Instance Learning in Patients Treated with Bacille Calmette-Guérin Immunotherapy“.

Po sėkmingo praėjusių metų starto, EAU24 mokslinėje programoje taip pat dalyvauja slaugytojai ir pacientai, jog pabrėžtų srities daugiadisciplinio ir komandinio darbo svarbą siekiant optimaliausių rezultatų. Kasmetinis kongresas suteikia galimybę jauniesiems urologams dalyvauti Europos urologijos mokyklos organizuojamuose kursuose ir tobulinti savo chirurginius įgūdžius įvairiuose praktiniuose mokymuose. Kasmet daugybę specialistų iš viso pasaulio pritraukiantis renginys žinomas mokslinių naujienų, įvairiapusės veiklos ir įžvalgų, kurias pateikia ekspertai iš viso pasaulio, gausa.

Visos EAU24 naujienos