Tarėsi tarptautiniai ekspertai: NVI, vienoje iš penkių ES institucijų, bus vykdomas pilotinis PRAISE-U tyrimas

Šiandien Nacionaliniame vėžio institute viešėjo PRAISE-U projekto „Informuotumo apie prostatos vėžį didinimas ir atrankinės patikros iniciatyva ES“ atstovai iš Tarptautinio vėžio tyrimų centro Lijone (Prancūzija): Arunah Chandran, Partha Basu, Deependra Singh, Vera Vasilyeva. Su ekspertais susitiko projekto vadovas doc. dr. Aušvydas Patašius, projekto koordinatorė Giedrė Mikšienė, NVI ekspertai / specialistai: doc. dr. Rūta Briedienė, Elvyra Žolobovska, dr. Jurgita Ušinskienė, dr. Mantas Trakymas, Inga Jankūnienė, dr. Arūnas Kulboka, dr. Edita Baltruškevičienė, doc. dr. Audrius Dulskas, dr. Marius Kinčius, doc. dr. Giedrė Smailytė.

Nacionalinis vėžio institutas yra viena iš penkių Europos Sąjungos institucijų, kurioje vyks pilotinis projekto PRAISE-U tyrimas. „Nacionalinio vėžio instituto Vėžio epidemiologijos laboratorijos grupės ilgalaikis darbas leido tapti viena iš šalių, kurioje PRAISE-U projektas vykdys pilotinius tyrimus. PRAISE-U konsorciumas teiks rekomendacijas dėl profilaktinės patikros dėl prostatos vėžio visoms Europos šalims, remiantis Europos urologų asociacijos rekomenduojama praktika ir šalių, kuriose vyks pilotiniai tyrimai, patirtimi“, – sako projekto vadovas doc. dr. Aušvydas Patašius.

PRAISE-U dalyvauja 25 institucijos iš 12 šalių. Ambicingas trejų metų projektas bus vykdomas EU4Health programoje. Nacionalinis vėžio institutas dalyvauja specialiai šiems tikslams įkurtame daugiadiscipliniame konsorciume, kuriame dirbs pirmaujančios Europos prostatos vėžio klinikos ir tyrėjai. Konsorciumą sudaro prostatos vėžio ir sprendimų priėmimo ekspertai, ligoninių, medikų draugijų, pacientų advokatų ir nacionalinių institucijų tinklas.
PRAISE-U projekto tikslas yra sukurti ES nacionalinėms valstybėms pritaikytą ekonomiškai efektyvų ankstyvo prostatos vėžio atrankos aptikimo algoritmą, siekiant sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo prostatos vėžio, kartu išvengiant hiperdiagnozavimo ir bereikalingo gydymo.

Lietuvoje profilaktinė patikra dėl prostatos vėžio vyksta nuo 2006 m. „Šiame tyrime mūsų turima patirtis yra neįkainojama, nes profilaktinė organizuota patikra dėl prostatos vėžio Lietuvoje yra įprastinė praktika, priešingai nei kitose Europos šalyse. Projekto rengėjai tikisi iš Lietuvos pilotinio tyrimo įžvalgų, kurios liečia ne tik organizacinius profilaktinės programos aspektus, bet ir vyrų, dalyvaujančių tokioje programoje lūkesčius ir jų gyvenimo kokybę“, – sako doc. dr. A. Patašius.

Nacionalinio vėžio instituto informacija