Per konferenciją „Lokalaus prostatos vėžio diagnostika“ patirtimi dalijosi Lietuvos ir Ispanijos specialistai

Gegužės 15-16 dienomis Nacionaliniame vėžio institute (NVI) vyko tarptautinė mokslinė praktinė konferencija „Lokalaus prostatos vėžio diagnostika“. Renginį organizavo NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyrius su kviestiniu lektoriumi prof. Joan C. Vilanova iš Gironos klinikos, ProCancer-I projekto partneris (Ispanija), Lietuvos urologų draugija ir Europos urologijos tarybos sertifikuotas prostatos vėžio gydymo Kompetencijos centras - NVI Onkourologijos skyrius.

„NVI jau šešti metai veikia Europos urologų tarybos sertifikuotas prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo kompetencijos centras – vienintelis toks Baltijos šalyse. Urologijos centrus, kuriuose prostatos vėžys diagnozuojamas ir gydomas taikant pažangiausias bei naujausias metodikas ir galimybes, akredituoja Europos urologų taryba. Būtina sąlyga yra ta, kad tokiame centre klinikinis darbas būtų derinamas su moksliniais tyrimais. O kalbant apie prostatos vėžio diagnostiką, tikslūs radiologinio vaizdinimo tyrimai ir kiti būtini invaziniai tyrimai leidžia taikyti personalizuotą prostatos vėžio gydymą mūsų pacientams. Dvi dienas trukusi mokslinė praktinė konferencija leido pasidalyti patirtimi, diskutuoti, praktiškai pademonstruoti naująsias metodikas “, – sako NVI direktoriaus pavaduotojas klinikai dr. Marius Kinčius.

„NVI vykdome Europos Sąjungos finansuojamą ProCancer-I projektą, skirtą dirbtinio intelekto įrankiams, palengvinantiems prostatos vėžio diagnostiką bei atsako į gydymą įvertinimui. Šio projekto metu teko susipažinti su Gironos universiteto Katalonijoje profesoriumi Joan C. Vilanova, kuris yra tiek knygų apie dubens bei prostatos vaizdinimą autorius, tiek kviestinis lektorius magnetinio rezonanso tomografijos mokymuose. Taigi, ProCancer-I projekto dėka, ne tik bendradarbiaujame ir dalinamės patirtimi su prostatos vėžio referenciniais centrais, bet ir galime įsigyti priemonių, skirtų robotinei biopsijai,“ – pasakoja NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė.

Konferenciją sudarė NVI gydytojų radiologų ir onkourologų, svečio iš Ispanijos pranešimai ir praktinė dalis – atliktos pritaikomos prostatos biopsijos, tiesiogiai kontroliuojamos magnetinio rezonanso (MRT) navigacine robotine sistema, taip pat - ultragarsu, suliejus MRT vaizdus bei atliktos kognityvinės biopsijos.

„Prof. Joan C. Vilanova Ispanijoje pirmasis įdiegė robotinę biopsijos sistemą MRT kontrolėje. Ši praktika pradėta taikyti ne taip seniai, 2019 m. Tokių biopsijų profesorius atlieka virš 150 per metus,“ – pasakoja gydytoja radiologė dr. Rūta Briedienė.

NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė sako, kad svečias iš Ispanijos biopsijai iš prostatos paimti naudoja kitokią taktiką nei rekomenduoja Europos urologų asociacija.

„Pagrindinis radiologinis tyrimas, kuriuo diagnozuojame prostatos vėžį, yra magnetinio rezonanso tomografija (MRT). MRT prostatos vėžį matome ir šiuo tyrimu kontroliuodami biopsiją ir atliekame. Labiausiai nustebino, kad profesorius naudoja kitą praktiką, nei rekomenduoja Europos urologų asociacija. Jis mano, kad sisteminė biopsija ateityje nebus taip plačiai taikoma, kaip tai daroma šiandien. O pritaikoma biopsija bus pirmo pasirinkimo metodas net ir pirminiams pacientams be sisteminės biopsijos. Onkologijoje nėra jokio kito organo, kuris būtų bioptuojamas aklai. Taigi, jei radiologiškai židinys yra matomas, biopsiją reikia imti būtent iš jo,“ – įspūdžiais dalinasi dr. J. Ušinskienė.

„Europinės gairės yra labai aiškios: jeigu pacientui padidėjęs PSA, galima įtarti prostatos vėžį. Tačiau pagrindinis metodas, kuriuo galime pamatyti prostatos vėžį, yra MRT. Taigi, jei yra įtarimas, kad pacientas serga prostatos vėžiu, atliekame MRT. Jei atliekant MRT pamatome įtartiną židinį, turime įvertinti, ar jis piktybinis. Tam imame biopsiją. Šiandien geriausias pasirinkimas yra biopsiją imti tiesiai iš židinio. Biopsija MRT kontrolėje, naudojant robotinę sistemą atliekama vietinėje nejautroje, užtrunka tik keliolika minučių, yra patogi pacientui, nesudėtinga atliekančiam personalui, o urologai gauna tikslų atsakymą, ar pacientas serga kliniškai reikšmingu prostatos vėžiu,“ – mintimis dalijasi prof. Joan C. Vilanova.

Anot profesoriaus, kadangi prostatos biopsija MRT kontrolėje yra ganėtinai nauja diagnostinė procedūra, labai svarbu, kad skirtingų šalių radiologai tarpusavyje dalintųsi patirtimi.

„Tokios diagnostinės procedūros yra ganėtinai naujos. Ne tiek daug vėžio centrų jas atlieka. Todėl labai svarbu, kad skirtingų šalių radiologai dalintųsi patirtimi ir mokytųsi vieni iš kitų,“ – sako prof. Joan C. Vilanova.

Konferencijoje dalyvavo ir svečias iš Uostamiesčio – Respublikinės Klaipėdos ligoninės Radiologijos ir Tomografijų skyrių vedėjas Artūras Čiuvašovas, kuris prostatos biopsiją MRT kontrolėje pradėjo atlikti pirmasis Šiaurės ir Baltijos šalyse, Lenkijoje.

„Tai, ką šiuo metu matome prostatos vėžio diagnostikoje, yra didelės permainos, atėjusios kartu su MRT – ne tik su galimybe tyrimo metu pamatyti vėžį, bet ir su nauju iššūkiu, kaip jį diagnozuoti, jau matant naviką. MRT kontrolėje imama biopsija leidžia mums tiksliausiai esamuoju laiku matant vėžį, imti iš jo biopsiją ir ją ištirti. Todėl matome, kaip ši procedūra populiarėja. Mes naudojame robotinę sistemą, kuri automatizuoja mūsų rutininį darbą, pagreitina procedūrą, padaro ją prieinama kasdienėje praktikoje. Prieš dešimtmetį biopsijos MRT kontrolėje buvo mokslinių centrų darbas, kuris trukdavo 2 valandas, tam reikėdavo daug įgūdžių ir laiko. Robotinė sistema tai supaprastina – tyrimui atlikti pakanka pusės valandos. Šios procedūros paklausa yra labai didelė. Tai vertina pacientai, urologai. Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje esame atlikę virš 500 šios srities tyrimų ir matome augančią jų paklausą. Kuri, tikėtina, ateityje tik didės. Mums didelė garbė semtis patirties NVI, kuris yra onkologijos lyderis Lietuvoje,“ – mintimis dalijasi A. Čiuvašovas.

NVI gydytojas radiologas dr. Mantas Trakymas per penkerius metus atliko arti 500 tikslinių prostatos biopsijų ultragarso kontrolėje, suliejus MRT vaizdus.

„Šiuo metu MRT tyrimas vienintelis, kuris parodo kliniškai reikšmingą vėžį prostatoje. Jeigu jis yra mažas, reikalinga labai tiksli biopsija. Tinkamai ir tiksliai atlikta MRT kontroliuojama biopsija užtikrina tikslią diagnozę imant tik du ar tris audinio stulpelius. NVI turima įranga ir mūsų mažiausiai penkerių metų patirtis leidžia parinkti tinkamiausią metodą kiekvienam pacientui individualiai ir gauti tiksliausią rezultatą. Būtent tokią gerąją patirtį ir norėjome perduoti Lietuvos ir užsienio kolegoms,“ – pasakoja dr. M. Trakymas.

Šaltinis: Nacionalinis vėžio institutas