Sveikiname gydytoją urologą Augustiną Matulevičių, apsigynus disertaciją!

Sveikiname Augustiną Matulevičių, apsigynusį disertaciją „Naujos kartos vaizdavimo technologijos ir genetiniai testai kliniškai reikšmingo prostatos vėžio nustatymui" ir gavusį biologijos mokslo krypties daktaro laipsnį!

Disertacijoje pristatomas tyrimas leido įvertinti pritaikomosios prostatos biopsijos specifiškumą ir jautrumą siekiant nustatyti kliniškai reikšmingą prostatos vėžį. Remiantis tyrimo rezultatais, klinikinėje praktikoje būtų galima sumažinti kliniškai nereikšmingo prostatos vėžio aptikimo dažnį, pilnai atsisakius sisteminės prostatos biopsijos ir pakeičiant ją į tik pritaikomąją (MRT/UG vadovaujamą) prostatos biopsiją. Tai leistų sumažinti hiperdiagnostiką ir su ja susijusias nepageidaujamas išeitis bei išlaikyti tokį pat kliniškai reikšmingo prostatos vėžio nustatymo dažnį. Remdamiesi tyrimo rezultatais, buvo padaryta išvada, kad saugus atstumas nuo navikinio židinio yra ne mažesnis kaip 10 mm, ir klinikinėje praktikoje, kaip radikalus gydymo variantas, esant vidutinės rizikos prostatos vėžiui, būtų laikomas saugia riba židininei prostatos liaukos hemiabliacijai.

Mokslinis vadovas – prof. dr. Feliksas Jankevičius (Vilniaus universitetas), mokslinė konsultantė – prof. dr. Sonata Jarmalaitė (Vilniaus universitetas).

VU Gyvybės mokslų centro informacija